Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 11 to 19 of 19
  1. #11
    Retro Addict Administrator
    My location

    Burger Time Champion, Sonic Champion Harrison's Avatar
    Join Date
    Dec 2002
    Location
    UK
    Posts
    16,059
    Blog Entries
    1
    Downloads
    6
    Uploads
    14
    Well it's sort of overhead. As it's a 1930s house we have the phoneline underground until it reaches the telegraph poles outside the houses, then each pole has the wires overhead going to about 10 houses. So they have laid the fibre underground from the cabinet to the pole and it will just be overhead from the pole to the house.

    It makes sense in terms of cost, because its far easier to run it overhead to the houses and then just in through the wall.

    In Chichester they were completely underground, so far more effort and cost involved with the fibre laid underground needing an access hatch at the end if every property ready to them dig a trench to the door when someone ordered it.

    Not sure how they will do full fibre for those living down country lanes where its all overhead on poles. Is it feasible to run fibre completely overhead on poles? Or will they be digging up those roads eventually too?

    If you haven't played a classic game in years, it's never too late to start!


  2. #12
    ELITE Kin Hell's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Cornwall. UK.
    Posts
    1,098
    Downloads
    0
    Uploads
    6
    I'd heard they were running Fibre from Pole to Pole, but then we all know these big corporate companies are always moving the goal posts. (even their own posts at will)
    Getting 0ld0r is mandatory - Growing up is just an option.

  3. #13
    Retro Addict Administrator
    My location

    Burger Time Champion, Sonic Champion Harrison's Avatar
    Join Date
    Dec 2002
    Location
    UK
    Posts
    16,059
    Blog Entries
    1
    Downloads
    6
    Uploads
    14
    Fibre install went fine. It was quite a lot of work for Openreach and the main engineer was a really nice guy. There was no issue with where I wanted it installed and he did a great job.

    My old BT Masterswitch was positioned in an annoying location on the hallway windowsill with the cable running out through the corner of the window. The new install is down on the wall level with the plug sockets, so much better.

    The install took him from 12:30 till about 17:00. A second engineer in a van with a crane had to go to the top of the telegraph pole to remove the old copper line to the house and install the new fibre line, and the main engineer then cleated it down the wall to the ground. He installed the main fibre box on the outside wall, then ran a cable in via our front porch and then in through the wall to the new fibre modem on the wall.

    Only small issue was the router didn't initially connect to the new fibre, but it was just a setting in the router's advanced settings to tell it was now using the full fibre and not the fttc it was using before.

    And whilst the work was being done and the line disconnected it was an opportunity to see if the new Hybrid feature I also got with the upgrade worked, and it did flawlessly. If the main line goes down the router automaticalled connects to a separate EE 5G router to take over the connection until the line comes back up. It did this seemlessly and the Internet just carried on working until it was restored. The BT Hub light changes to purple whilst in this mode. Now the speed whilst on 5G was about 60Mbps, which was still faster than my old fttc (should have just been using that before! ) but actually has potential to be much faster because it is 5G. But I installed the 5G router out of the way in the garage where its only getting 1 bar signal strength, so to still get 60Mbps was good.

    Anyway, fibre is now up and running and it will take up to 10 days to fully adjust its speed and settle down. Initially straight after install I was getting about 410Mbps down and 50Mbps up, but this was testing from an S20 phone via wifi so will never get the true wired speed This went up to 550 down and 110 up by the evening. And yesterday I was getting about 680 down and 110 up. Hopefully it will get closer to the 900 in the next couple of days.

    Even at the current speed I tested downloading some games on the PS5, and Guardians of the Galaxy was ready to play in 1.5 minutes, and fully installed in another 5 minutes! On my old fttc that would have taken over 2 hours! That's a huge difference and makes it a completely different experience. Also makes everything much more fluid. And it actually makes the need for extra storage on the PS5 but so important when you can just delete finished games and redown load them in under 20 minutes if needed again later.

    Very pleased so far.

    Also because the old copper phone line is gone it's now using a voice over IP phone instead to provide voice calls. BT provided one, and as soon as the fibre was up you just pair it with the router and it sets itself up and is ready to go. Even has the same phone number as my old landline, which I wasn't sure would happen.

    And the BT Smart Hub 2 is quite impressive. Supporting ADSL, FTTC and FTTP. Has built in support for their exclusive BT disc wifi extending (that I use in a different way to broadcast wifi 50m away at the bottom of the garden in the studio), The hybrid 5G wifi mode and their VoIP integration to continue getting phonecalls. I think for the price it might seem a bit expensive, but you are getting access to a lot of kit that actually works well.

    If there is one negative I would say it might not be the strongest wifi signal, compared to a third party router, but with the ability to add up to 3 free discs to repeat and boost the signal it's not a big issue.
    Last edited by Harrison; 12th February 2022 at 14:45.

    If you haven't played a classic game in years, it's never too late to start!


  4. #14
    ELITE Kin Hell's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Cornwall. UK.
    Posts
    1,098
    Downloads
    0
    Uploads
    6
    Glad it went well.

    Pull up a DOS prompt type "ping www.google.co.uk -t" & look @ the ping time returns. - CTRL-C will break the ping cycle & then tell you your average ping.

    Waddya get?

    Then from the same DOS prompt, type "tracert www.google.co.uk", screenshot the DOS window & paste on here.

    I'm just being really curious here H.
    Getting 0ld0r is mandatory - Growing up is just an option.

  5. #15
    Retro Addict Administrator
    My location

    Burger Time Champion, Sonic Champion Harrison's Avatar
    Join Date
    Dec 2002
    Location
    UK
    Posts
    16,059
    Blog Entries
    1
    Downloads
    6
    Uploads
    14
    I'm not near a PC at the moment, but testing Thursday only via Wifi the ping was between 5 - 7ms. And Jitter was 1 - 3ms. On Ethernet it was 1 - 3ms ping rate.

    If you haven't played a classic game in years, it's never too late to start!


  6. #16
    Burn! Hot Blooded Rhythm Soul! Staff Moderator
    My location

    J T's Avatar
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    'STRAYA (since 2010)
    Posts
    1,822
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Cripes that's fast. I've been on full fibre for about a year but they have not opened up speeds anywhere near that fast. Although other than downloading games, I really don't cane my connection anymore. I haven't even bothered running any cables, wifi is good enough for right now.

  7. #17
    Retro Addict Administrator
    My location

    Burger Time Champion, Sonic Champion Harrison's Avatar
    Join Date
    Dec 2002
    Location
    UK
    Posts
    16,059
    Blog Entries
    1
    Downloads
    6
    Uploads
    14
    I was actually thinking about the speed and most of the time it's far faster then anyone will never need. But it removes so many issues we have just got used to, such as leaving a PC or console on for hours to download or update something. Or waiting for something to buffer before starting to watch it. That was still a thing of fttc for 4K films.

    It all but removes all bandwith bottlenecks to allow the technology to work as intended. The PS5 f.ex. feels more fluid and snappy.

    I've tested cloud gaming with Strada, Xbox cloud gaming and PSNow, and all finally work fluidly with no stuttering or buffering. Even games like Control ran just as if running on a local PC or Xbox. Quite impressed and if everyone were on such fast connections I can see the argument for cloud gaming far more realistic. But in still not 100% easy eh the idea that I wouldn't own any of the games.

    If you haven't played a classic game in years, it's never too late to start!


  8. #18
    Retro Addict Administrator
    My location

    Burger Time Champion, Sonic Champion Harrison's Avatar
    Join Date
    Dec 2002
    Location
    UK
    Posts
    16,059
    Blog Entries
    1
    Downloads
    6
    Uploads
    14
    I downloaded a couple of PS5 games this morning and quickly used the PS5's network test to see what it was now reporting the fibre speed as being.

    Pleased to see it showing as 874.5 Mbps, which is close enough to the 900, especially as the PS4 and 5 are renouned for not being too accurate on download speed reporting.

    Disregard the upload speed. I think the PS5 had a funny moment as it took ages to report the upload speed. Everything else on the network is showing it as 110Mbps and is uploading at that speed.

    20220215_110327.jpg

    If you haven't played a classic game in years, it's never too late to start!


  9. #19
    ELITE Kin Hell's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Cornwall. UK.
    Posts
    1,098
    Downloads
    0
    Uploads
    6
    Quote Originally Posted by Harrison View Post
    <snip> On Ethernet it was 1 - 3ms ping rate.
    Crikey H! - I just got a Boner!

    C'mon BT... we NEED this in Cornwall.
    Getting 0ld0r is mandatory - Growing up is just an option.

Similar Threads

  1. Finally getting fibre broadband!!!
    By Harrison in forum General Chat
    Replies: 71
    Last Post: 7th June 2015, 16:03
  2. Replies: 2
    Last Post: 17th December 2011, 09:09
  3. Music C64 Full Motion Video Fakery
    By Cortona in forum General Chat
    Replies: 1
    Last Post: 13th July 2009, 15:18
  4. Xeno 360 Full
    By Demon Cleaner in forum Modern era (7th Gen onwards)
    Replies: 9
    Last Post: 30th January 2007, 12:52

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Copyright classicamiga.com