Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11
  1. #1
    ELITE Staff Moderator
    My location

    Snake Champion, Invasion Champion Puni/Void's Avatar
    Join Date
    May 2003
    Location
    Norway
    Posts
    2,013
    Blog Entries
    5
    Downloads
    0
    Uploads
    1

    Upgrading the Amiga 500

    Hi guys,

    I'm currently in the process of bringing my Amiga 500 back to life.

    Have purchased the following items so far:

    - New floppy disk drive (old one was not working properly)
    - Kickstart ROM-switcher
    - Hardware PC-emulator ()

    I'm interested in getting hold of a CRT-screen as well, preferebly one of those from Commodore, but they are not easy to obtain.

    Now.. I want to install a hard disk in my Amiga 500. I've heard about a CF-solution which you can plug into the side of the machine. Does any of you have any experience with that? Which hard disk system would you recommend (controller)?

    Thanks for the input.
    Classicamiga.com Moderator/Demoscene Admin
    Member of the Amiga demo group Void
    Admin of Old School Game Blog

  2. #2
    RetroSteve! My location

    Stephen Coates's Avatar
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Rotherham
    Posts
    2,075
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Upgraded A500s are cool .

    A 1084 or CM8833 monitor would go nicely with an A500. I missed my CM8833-II since it broke. Machines like the 500 will still work on the Microvitec 1438 but it isn't as good.

    Can't say I'm familiar with any CF stuff for the 500, but flash memory is avaliable for just about every other old computer these days, so you can probably get something. I just have my GVP HD+ with its 50MB Quantum SCSI drive. That works nicely and still has plenty of space on it. Only downside is that it is noisy.

    I'm going to put a CF card in my A1200 as soon as I've bought some adaptors.

    Which PC emulator do you have?

  3. #3
    Average DonAmiga's Avatar
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    128
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Hopefully the ACA 500 will be out this year and think there was talk of it having a IDE connection As for the monitor would you risk getting one shipped from the UK (there is a 1084 on ebay UK) or anywhere else? I got a IDEK Liyama 5017 monitor shipped from Germany to the UK and I'm pleased to say it arrived safely and working great Always worth asking the seller.

    Cheers
    Last edited by DonAmiga; 11th August 2011 at 23:02.

  4. #4
    Retro Addict Administrator
    My location

    Burger Time Champion, Sonic Champion Harrison's Avatar
    Join Date
    Dec 2002
    Location
    UK
    Posts
    15,506
    Blog Entries
    1
    Downloads
    6
    Uploads
    14
    I've heard there is a CF card solution in development. As DonAmiga says Individual Computers are currently working on the ACA500 accelerator for the A500 for release later this year and it will include an accelerator, 32bit fast ram and an IDE port, and possible CF support. Would be great if this makes it to market and finally breath new life into the A500, which recently has been becoming less and less popular compared to the A600 and A1200.

    If you haven't played a classic game in years, it's never too late to start!


  5. #5
    Average DonAmiga's Avatar
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    128
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Quote Originally Posted by Harrison View Post
    Would be great if this makes it to market and finally breath new life into the A500, which recently has been becoming less and less popular compared to the A600 and A1200.
    completely agree looking forward to upgrading my A500 the only thing is my shopping list just keeps getting bigger making me having to work more on financing it all

  6. #6
    ELITE Staff Moderator
    My location

    Snake Champion, Invasion Champion Puni/Void's Avatar
    Join Date
    May 2003
    Location
    Norway
    Posts
    2,013
    Blog Entries
    5
    Downloads
    0
    Uploads
    1
    Hi mate,

    That is great news! It was good to read that Individual Computers are working on a new card for the Amiga 500. If it has IDE-support, then it is a must have for many Amiga 500 owners.

    I'm a bit reluctant to buying a monitor from abroad considering the cost of shipping, but it looks like I don't have much choice if I'm going to purchase the monitor I want. I'm considering going for an old-school TV instead, as those can be picked up for free around here. Anyway, nice that it wasn't hard getting your monitor shipped from Germany. I'll have a look around and see what I do. Thanks for the info.

    Quote Originally Posted by DonAmiga View Post
    Hopefully the ACA 500 will be out this year and think there was talk of it having a IDE connection As for the monitor would you risk getting one shipped from the UK (there is a 1084 on ebay UK) or anywhere else? I got a IDEK Liyama 5017 monitor shipped from Germany to the UK and I'm pleased to say it arrived safely and working great Always worth asking the seller.

    Cheers


    ---------- Post added at 19:07 ---------- Previous post was at 19:05 ----------

    Hi Steve,

    I've got the KCS Power PC Board. I've written an entry about it. Have a look here: http://oldschoolgameblog.wordpress.c...-pc-board-500/

    Here's a couple of pictures of it after it arrived as well: http://oldschoolgameblog.wordpress.c...d-pc-emulator/

    Looking forward to test it.

    You won't regret using a CF-card with your Amiga 1200. It works like a charm.

    Quote Originally Posted by Stephen Coates View Post
    Upgraded A500s are cool .

    A 1084 or CM8833 monitor would go nicely with an A500. I missed my CM8833-II since it broke. Machines like the 500 will still work on the Microvitec 1438 but it isn't as good.

    Can't say I'm familiar with any CF stuff for the 500, but flash memory is avaliable for just about every other old computer these days, so you can probably get something. I just have my GVP HD+ with its 50MB Quantum SCSI drive. That works nicely and still has plenty of space on it. Only downside is that it is noisy.

    I'm going to put a CF card in my A1200 as soon as I've bought some adaptors.

    Which PC emulator do you have?
    Classicamiga.com Moderator/Demoscene Admin
    Member of the Amiga demo group Void
    Admin of Old School Game Blog

  7. #7
    ELITE Staff Moderator
    My location

    Snake Champion, Invasion Champion Puni/Void's Avatar
    Join Date
    May 2003
    Location
    Norway
    Posts
    2,013
    Blog Entries
    5
    Downloads
    0
    Uploads
    1
    A little update for those of you who are interested. I've now installed a brand new floppy disk drive into the machine, along with the KCS PowerPC board. Will soon install the Kickstart ROM switcher as well. Want pictures? Have a look here.

    Have also obtained a decent CRT TV. My grandmother had one that she didn't use anymore. She was very happy about the fact that I wanted to use it.

    Now.. I've misplaced my TV-modulator, so I'm in the process of finding a new one. Anyone got a spare?
    Classicamiga.com Moderator/Demoscene Admin
    Member of the Amiga demo group Void
    Admin of Old School Game Blog

  8. #8
    Retro Addict Administrator
    My location

    Burger Time Champion, Sonic Champion Harrison's Avatar
    Join Date
    Dec 2002
    Location
    UK
    Posts
    15,506
    Blog Entries
    1
    Downloads
    6
    Uploads
    14
    TV-Modulator? Why not get hold of an Amiga to Scart cable. Makes it so much easier to hook an Amiga up to most TVs and the image quality it brilliant compared to a modulator. About equal to the image of a dedicated CRT.

    If you haven't played a classic game in years, it's never too late to start!


  9. #9
    ELITE Staff Moderator
    My location

    Snake Champion, Invasion Champion Puni/Void's Avatar
    Join Date
    May 2003
    Location
    Norway
    Posts
    2,013
    Blog Entries
    5
    Downloads
    0
    Uploads
    1
    Quote Originally Posted by Harrison View Post
    TV-Modulator? Why not get hold of an Amiga to Scart cable. Makes it so much easier to hook an Amiga up to most TVs and the image quality it brilliant compared to a modulator. About equal to the image of a dedicated CRT.
    Hi mate!

    I know that it's better with SCART, but my grandmothers TV does not have SCART. I therefore need a TV-modulator for my Amiga 500. If you've got one gathering dust, I'm VERY interested.
    Classicamiga.com Moderator/Demoscene Admin
    Member of the Amiga demo group Void
    Admin of Old School Game Blog

  10. #10
    Retro Addict Administrator
    My location

    Burger Time Champion, Sonic Champion Harrison's Avatar
    Join Date
    Dec 2002
    Location
    UK
    Posts
    15,506
    Blog Entries
    1
    Downloads
    6
    Uploads
    14
    I have some somewhere. Will have a look when I get chance this week. Will UK PAL ones work OK?

    If you haven't played a classic game in years, it's never too late to start!


Similar Threads

  1. Buffalo Linkstation Upgrading
    By Harrison in forum PC - Windows, Linux, Mac
    Replies: 2
    Last Post: 10th February 2009, 15:30
  2. Submeg upgrading PSP to 3.03 OE-C
    By Submeg in forum Handheld Gaming
    Replies: 51
    Last Post: 31st October 2007, 15:35
  3. Upgrading Zappo CD
    By StuKeith in forum Hardware
    Replies: 0
    Last Post: 2nd October 2007, 21:42
  4. Upgrading standard a1200 to run OS3.9?
    By westy in forum Hardware
    Replies: 13
    Last Post: 10th September 2007, 11:48
  5. Upgrading a PSP from 1.5 to custom 3.03 OE-C
    By Harrison in forum Handheld Gaming
    Replies: 0
    Last Post: 7th March 2007, 13:07

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Copyright classicamiga.com